Cao Arcadis, wat vind jij?

Sinds eind januari zijn we met Arcadis in overleg over een nieuwe cao. Op 1 april loopt de huidige cao af. We willen graag vóór 1 april een nieuwe cao sluiten met Arcadis. Maar waar staan we nu? In deze nieuwsbrief informeren we jullie over de stand van zaken in de cao-onderhandelingen.

Onderwerpen
We hebben nu driemaal met Arcadis gesproken over een nieuwe cao. Tijdens de gesprekken zijn er twee onderwerpen besproken: collectieve loonsverhoging en pensioen. De overige onderwerpen zijn inhoudelijk nog niet besproken. Tijdens het laatste overleg heb ik hier mijn zorgen over uitgesproken. Vrijdag wordt er weer overlegd.

Collectieve loonsverhoging
Voor wat betreft de collectieve loonsverhoging kijken we naar de CBS Consumenten Prijs Index (CPI afgeleid) van het vorige kalenderjaar plus of min 0,5%. Toen het economisch minder ging was het een bruikbaar middel. Nu anno 2019 knelt het. De CBS CPI afgeleid over 2018 is uitgekomen op 1,4%. Dit betekent dat de maximale loonsverhoging op 1,9% kan uitkomen. CNV Vakmensen vindt dit voor 2019 een te laag percentage: we hebben voorgesteld om af te zien van de CBS CPI afgeleid voor de vaststelling van de collectieve loonsverhoging. Arcadis vindt de CBS CPI afgeleid een goed instrument om de collectieve loonsverhoging vast te stellen. Men wil dan ook dit mechanisme niet loslaten.

Wat vind jij?
Vakbonden hebben nu, in economisch goede tijden, last van dit mechanisme omdat we geen collectieve loonsverhoging krijgen boven de CPI afgeleid + 0,5%. Kortom: koopkrachtverbetering zit er dan niet in! Dat is wel wat we willen eisen. Een bescheiden collectieve loonsverhoging levert meer ruimte op voor de individuele loonsverhoging. Hier heb je als medewerker geen invloed op en het biedt geen garantie. Daarom vragen we nu jouw mening! Klik hier om direct naar de korte vragenlijst te gaan of typ het volgende webadres in op internet om de enquête in te vullen https://q.crowdtech.com/xjEdbU46DE68ALtsCPmAyw. Dit kan tot uiterlijk 28 maart 2019. Ook jouw collega’s die niet lid zijn van de vakbond mogen deze vragenlijst invullen.

Vrijdag 29 maart gaan we weer in overleg met Arcadis over de cao. Dit is de laatste onderhandelingsronde. We houden je op de hoogte.

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 86 42 65
E r.wonnink@cnvvakmensen.nl