Het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand
Beiden uitkeringen zijn een extra beloning bovenop je normale salaris. Het verschil zit in de berekening van de eindejaarsuitkering en 13e maand:
- Bij een 13e maand krijg je een extra bruto maandsalaris. Een extra maandloon dus. Daarom ook de naam 13e maand.
- Een eindejaarsuitkering is een deel van het brutosalaris wat je in het hele jaar hebt verdiend. Vaak een afgesproken percentage. Is dit 8%? Dan is het bedrag ongeveer even hoog als een 13e maand. Soms spreekt je werkgever een vast bedrag af dat je minimaal als eindejaarsuitkering krijgt.
Het is een extraatje. Over beide beloningen bouw je dus geen vakantiegeld en niet altijd pensioen op.
Als een eindejaarsuitkering in je cao of contract staat
Een eindejaarsuitkering of 13e maand is niet verplicht. Het staat niet in de wet. Het kan zijn dat het wel in de cao van je werkgever of in je arbeidscontract staat. Er staat dan altijd hoe hoog de beloning precies is. Of welk deel van je bruto jaarloon je krijgt.
Wie recht heeft op een eindejaarsuitkering of dertiende maand
Soms zijn er regels waarom je wel of niet een eindejaarsuitkering of dertiende maand krijgt. Staat de extra beloning in je cao of arbeidscontract? En was je gewoon het hele jaar bij je werkgever in dienst? Dan heb je meestal recht op het hele bedrag dat is afgesproken. Ben je later in dienst gekomen of heb je ontslag genomen? Dan kan het zijn dat je een kleiner deel krijgt.
Waarom je meer belasting over het bedrag betaalt
Je betaalt over je eindejaarsuitkering of 13e maand meer belasting dan over je normale loon. Dit komt omdat de uitkeringen een vorm zijn van een bijzondere beloning. Daar betaal je meer loonbelasting over. Hierdoor houd je netto wat minder over.