Wat je moet weten over een eindejaarsuitkering of 13e maand

Krijg je een eindejaarsuitkering of 13e maand? Een mooie extra beloning voor je harde werk van het afgelopen jaar. Vaak betaalt je werkgever het bedrag uit in december. Ontdek wat een eindejaarsuitkering of 13e maand precies is en wanneer je er recht op hebt.

Het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand

Beiden uitkeringen zijn een extra beloning bovenop je normale salaris. Het verschil zit in de berekening van de eindejaarsuitkering en 13e maand:

  • Bij een 13e maand krijg je een extra bruto maandsalaris. Een extra maandloon dus. Daarom ook de naam 13e maand.
  • Een eindejaarsuitkering is een deel van het brutosalaris wat je in het hele jaar hebt verdiend. Vaak een afgesproken percentage. Is dit 8%? Dan is het bedrag ongeveer even hoog als een 13e maand. Soms spreekt je werkgever een vast bedrag af dat je minimaal als eindejaarsuitkering krijgt.

Het is een extraatje. Over beide beloningen bouw je dus geen vakantiegeld en niet altijd pensioen op.

Als een eindejaarsuitkering in je cao of contract staat

Een eindejaarsuitkering of 13e maand is niet verplicht. Het staat niet in de wet. Het kan zijn dat het wel in de cao van je werkgever of in je arbeidscontract staat. Er staat dan altijd hoe hoog de beloning precies is. Of welk deel van je bruto jaarloon je krijgt.

Wie recht heeft op een eindejaarsuitkering of dertiende maand

Soms zijn er regels waarom je wel of niet een eindejaarsuitkering of dertiende maand krijgt. Staat de extra beloning in je cao of arbeidscontract? En was je gewoon het hele jaar bij je werkgever in dienst? Dan heb je meestal recht op het hele bedrag dat is afgesproken. Ben je later in dienst gekomen of heb je ontslag genomen? Dan kan het zijn dat je een kleiner deel krijgt.

Waarom je meer belasting over het bedrag betaalt

Je betaalt over je eindejaarsuitkering of 13e maand meer belasting dan over je normale loon. Dit komt omdat de uitkeringen een vorm zijn van een bijzondere beloning. Daar betaal je meer loonbelasting over. Hierdoor houd je netto wat minder over.

Problemen met je werkgever over je eindejaarsuitkering of 13e maand

Heb je volgens je cao of arbeidscontract recht op een eindejaarsuitkering of 13e maand? En betaalt je werkgever je niet uit?

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict