Pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer

Leer hoe je als zelfstandig ondernemer pensioen kunt opbouwen. Of je nu net begint als zzp'er of al jaren als zelfstandige werkt, hier vind je belangrijke tips en advies om te zorgen voor een goede financiële toekomst.

Waar moet je op letten

Als je start als zelfstandige, is het goed om te weten hoe je pensioen opbouwt voor als je stopt met werken. Het is handig om de volgende 3 punten na te lopen:

  • Heb je voordat je start als zelfstandige in loondienst gewerkt en via je werkgever aan pensioenopbouw gedaan? Als dit voor jou van toepassing is, kun je soms op vrijwillige basis deze pensioenopbouw voortzetten. Neem hiervoor contact op met de pensioenuitvoerder. Let op het volgende:
    • Zorg ervoor dat je jouw vrijwillige voortzetting binnen 9 maanden na het einde van het dienstverband regelt en dat je uiterlijk binnen 15 maanden daadwerkelijk begint met het voorzetten van de pensioenopbouw.
    • De premie die je betaalt, is maximaal 10 jaar fiscaal aftrekbaar via de Inkomstenbelastingaangifte als “uitgave inkomensvoorziening”.
    • Informeer of je ook je aanvullende dekkingen kunt voortzetten, zoals aanvullende dekking nabestaandenpensioen of premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid.
  • Verdiep je in de mogelijkheid om via lijfrente een spaarpotje op te bouwen voor als je stopt met werken. Dat kan via een verzekeringsmaatschappij, een bank of een beleggingsinstelling. Laat je goed informeren! Het bedrag dat je per jaar inlegt als lijfrente, kun je fiscaal aftrekbaar maken via je Inkomstenbelastingaangifte als “uitgave inkomensvoorziening”. Ook hier geldt: raadpleeg een pensioenadviseur of financieel planner voor advies.
  • Check voordat je start als zelfstandige of er een verplichte pensioenregeling geldt voor jouw bedrijfstak of beroepsgroep. Sommige bedrijfstakken (bijvoorbeeld schilders, stukadoors en afbouwbedrijven) of beroepen (bijvoorbeeld fysiotherapeuten en apothekers) hebben zo’n verplichte regeling.

Wanneer ontvang jij AOW?

Pensioen bouw je op voor wanneer je stopt met werken. Vaak is dat bij het bereiken van de AOW-leeftijd. Je AOW-leeftijd checken? Dat doe je hier.

Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, ontvang je een basispensioen vanuit de overheid. De hoogte hiervan is o.a. afhankelijk of je een partner hebt en de leeftijd van jouw partner. Ook is het belangrijk of je volledige AOW hebt opgebouwd. Hier lees je meer over de hoogte van de AOW-uitkering.

Blijven werken als zelfstandige na je AOW-leeftijd

In 2021 waren er volgens het CBS ongeveer 1,1 miljoen mensen werkzaam als zelfstandige. 130.000 daarvan, meer dan 10%, waren ouder dan 65 jaar. De verdeling van die 130.000 was in 2021 als volgt:

  • 65-70 jaar: zo’n 70.000
  • 70-75 jaar: zo’n 40.000
  • 75 jaar en ouder: zo’n 20.000

De AOW-hoogte verandert niet als je na de AOW-leeftijd blijft werken. Meer over AOW en blijven werken kun je hier lezen.

Check mijnpensioenoverzicht.nl

Het is goed om ieder jaar een keer in te loggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kun je vinden welk bedrag jij krijgt aan AOW en pensioen. Ook zie je daar heel overzichtelijk hoeveel netto inkomen jij hebt als je de AOW-leeftijd hebt bereikt.